Skip to main content

Aparatura za određivanje pf krive sa keramičkim pločama

pF

Aparatura za određivanje pF krive sa kreamičkim pločama
Aparatura je pogodna za određivanje pF krivih u rasponu od pF 2.0-4.2 (0.1-15 bara). Standardni set sadrži: dva ekstraktora sa keramičkim pločama (0,1 MPa, 0,3 MPa i 1,5 MPa i 1,3 i 15 bara) i pribor, prstenove za uzorke tla, kontrolni panel za pritisak i kompresor. Nekoliko keramičkih ploča sa uzorcima tla može se istovremeno staviti u ekstraktor. Kontrolna ploča pritiska je standardno opremljena sa dva manometra 0-2 MPa i 0-0.4 MPa (i 0-20 bara i 0-4 bara).

Princip rada
Vlaga se uklanja iz uzoraka zemljišta podizanjem pritiska vazduha u ekstraktoru. Porozna keramička ploča služi kao hidraulična veza za vodu koja se kreće od zemlje do spoljašnjosti ekstraktora. Vazduh pod visokim pritiskom neće prolaziti kroz pore u ploči, jer se one pune vodom. Što je manja veličina pora, to je veći pritisak pre prolaska vazduha. Tokom probnog rada na bilo kojem podešenom pritisku u ekstraktoru, vlaga iz zemljišta će teći oko svake čestice zemljišta i kroz keramičku ploču i odvodnu cev. Ravnoteža se postiže kada prestane protok vode iz odvodne cevi. U ravnoteži, postoji tačna veza između pritiska vazduha u ekstraktoru i napona vode u uzorcima (a time i sadržaja vlage). Tačnost ravnotežnih vrednosti neće biti veća od vrednosti regulacije dovoda vazduha. Zbog toga kontrolni panel pritiska ima nezavisne dvostruke regulatore.

Prednosti
U poređenju sa drugim metodama, kao što su zbijanje, centrifugiranje, molekularna apsorpcija itd., prednosti su sledeće:
-   Relativno jednostavna metoda
-   Pouzdan način uklanjanja vode iz uzoraka zemljišta u kontrolisanim uslovima bez narušavanja strukture zemljišta
-   Metoda se može koristiti na pripremljenim uzorcima ili neporemećenim uzorcima
-   Struktura zemljišta ostaje ne poremećena
-   Karakteristične pF krive mogu se razviti za svaki tip zemljišta. Istraživanja kretanja vlage u zemljištu i količine i dostupnosti   vlage u zemlji pokazala su da je ova veza važna za rast biljaka.

Za sve informacije o rezervnim delovima i potrošnom materijalu za pF aparaturu nam pišite na : Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. 

 

 

Pozovite nas

Za dodatne informacije pišite nam

Slični proizvodi